Bezstresowa gastroskopia

Endoskopia XXI wieku – Bezstresowa gastroskopia

2_endoBadanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego do przyjemności nie należy. Wynika to głównie z odruchów wymiotnych powstających w trakcie badania, w wyniku drażnienia przez endoskop podstawy języka i gardła. Znieczulenie gardła lignokainą, standardowo stosowane w większości pracowni, nie przynosi przełomu, a jedynie łagodzi nieprzyjemne odczucia.

Postępowaniem radykalnie poprawiającym komfort badania jest przeprowadzenie go w znieczuleniu ogólnym, co wiąże się z dodatkowym ryzykiem medycznym (niewielkim, powszechnie akceptowanym) oraz zwiększa koszty badania. Z pomocą przyszedł postęp technologiczny pozwalający na skonstruowanie ultracienkich endoskopów pozwalający na uzyskanie obrazu o dobrej jakości. Umożliwiło to opracowanie techniki wprowadzenia cienkiego endoskopu przez nos, przez co całkowicie wyeliminowano odruchy wymiotne. Ten sposób wykonania badania jest na tyle „bezstresowy”, że umożliwia rozmowę z pacjentem w trakcie badania co w normalnych warunkach jest nie do pomyślenia. Wadą metody jest dłuższy czas badania spowodowany koniecznością starannego znieczulenia przewodu nosowego co jest 2_endoskopywarunkiem „bezstresowości”. Oczywiście u osób ze skrzywioną przegrodą nosa lub zwężonym przewodem nosowym badanie jest niemożliwe do przeprowadzenia. Przynajmniej 1 przewód musi być nieprzewężony.

Osobom, u których badanie przeznosowe jest niemożliwe zalecamy badanie w znieczuleniu ogólnym ew. wykonanie badania endoskopem ultracienkim ale wprowadzonym przez usta. To pośrednie rozwiązanie większość pacjentów sobie chwali, gdyż nieprzyjemne doznania w trakcie badania są znacząco mniej nasilone.

<!– Global site tag (gtag.js) – Google Analytics –>
<script async src=”https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=UA-113635376-1″></script>
<script>
window.dataLayer = window.dataLayer || [];
function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
gtag(‚js’, new Date());

gtag(‚config’, ‚UA-113635376-1’);
</script>

Polub nas, rekomenduj, udostępniaj znajomym