Gastroskopia przeznosowa

Opis zabiegu i inne ważne informacje

Badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego do przyjemności nie należy. Wynika to głównie z odruchów wymiotnych powstających w trakcie badania, w wyniku drażnienia przez endoskop podstawy języka i gardła. Znieczulenie gardła lignokainą, standardowo stosowane w większości pracowni, nie przynosi przełomu, a jedynie łagodzi nieprzyjemne odczucia.

Postępowaniem radykalnie poprawiającym komfort badania jest przeprowadzenie go w znieczuleniu ogólnym, co wiąże się z dodatkowym ryzykiem medycznym (niewielkim, powszechnie akceptowanym) oraz zwiększa koszty badania. Z pomocą przyszedł postęp technologiczny pozwalający na skonstruowanie ultracienkich endoskopów pozwalający na uzyskanie obrazu o dobrej jakości. Umożliwiło to opracowanie techniki wprowadzenia cienkiego endoskopu przez nos, przez co całkowicie wyeliminowano odruchy wymiotne. Ten sposób wykonania badania jest na tyle „bezstresowy”, że umożliwia rozmowę z pacjentem w trakcie badania co w normalnych warunkach jest nie do pomyślenia. Wadą metody jest dłuższy czas badania spowodowany koniecznością starannego znieczulenia przewodu nosowego co jest warunkiem „bezstresowości”. Oczywiście u osób ze skrzywioną przegrodą nosa lub zwężonym przewodem nosowym badanie może okazać się niemożliwe do przeprowadzenia.

Opłaty, jeśli badanie jest wykonywane komercyjnie

Twoi Lekarze

Lek. med. Roman Ciechanek
Dr n. med. Cezary Czepło
Dr n. med. Wit Cezary Danilkiewicz
Dr n. med. Tomasz Dworzański

Zobacz wszystkich Swoich Specjalistów

Umów się na wizytę

Poniedziałek
Wtorek
Środa
Czwartek
Piątek

7:30-19:00
7:30-19:00
7:30-19:00
7:30-19:00
7:30-19:00

81 534 70 90

<script>(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);ga(‘create’, ‘UA-99755100-1’, ‘auto’);ga(‘send’, ‘pageview’);</script>

Polub nas, rekomenduj, udostępniaj znajomym

Post Author: Gastromed