Prawidłowy stan odżywienia Pacjentów jest czynnikiem pozytywnie wpływającym na wyniki leczenia onkologicznego dlatego jeszcze przed rozpoczęciem terapii powinno się włączyć prawidłowe żywienie i przygotować organizm do walki zarówno z chorobą, jak i skutkami ubocznymi wynikającymi z leczenia. Rozpoczęcie odpowiedniego żywienia jest tym skuteczniejsze, im szybciej nastąpi. Podobnie jak z wykryciem choroby nowotworowej im szybciej zostanie postawiona diagnoza i wdrożone leczenie, tym większe szanse na powrót do zdrowia.
Najczęściej spotykam Pacjentów z rozpoznaną chorobą i wyznaczonym planem leczenia lub w trakcie leczenia onkologicznego. Osoby te chcą przygotować się na nadchodzące leczenie i skutki uboczne terapii bądź wspomóc organizm podczas leczenia, czyli poprawić parametry krwi, zniwelować skutki uboczne.
Warto pomyśleć o interwencji żywieniowej, jeśli:
- chudniesz i masz problemy z apetytem
- chorujesz na nowotwór przewodu pokarmowego
- odczuwasz dolegliwości ze strony układu pokarmowego (nudności, biegunki, itp.)
- masz niskie parametry krwi
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej > https://gastromed.pl/rejestracja-online/