Czynniki środowiskowe wpływające na problemy żołądkowe to głównie:
- zakażenie bakterią H.pylori
- przewlekłe stosowanie NLPZ (inhibitorów pompy protonowej np. omeprazol, pantoprazol itp.)
- nadmiar alkoholu
- zbyt duża ilość soli w diecie
- dieta bogata w produkty wędzone, smażone, peklowane, grillowane zawierające groźne substancje rakotwórcze i toksyczne
- palenie papierosów
- refluks żółciowy
- przewlekły stres
- wiek powyżej 60 lat
- autoimmunologiczne choroby żołądka
- operacja żołądka
- niedobory witaminowo-mineralne np. B12, cynk
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.
Bibliografia:
Bárbara Peleteiro and Nuno Lunet, Role of Genetic and Environmental Risk Factors in Gastric Carcinogenesis Pathway, November 29th 2010
B. Strzelec, M. Stuła, P. Chmielewski i wsp., Profilaktyka i leczenie raka żołądka – aktualny problem interdyscyplinarny, „Pielęgniarstwo Polskie” 2018, t. 68, nr 2, s. 188–195.
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link > https://gastromed.pl/rejestracja-online/