CIASTO owsiane z jagodami – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty.

CIASTO OWSIANE Z JAGODAMI

SKŁADNIKI - SPÓD:
- płatki owsiane błyskawiczne 200 g
- miękkie daktyle 200 g
- olej kokosowy nierafinowany 80 g
- siemię lniane 2 łyżki
- cynamon 1 łyżeczka

SKŁADNIKI - MASA:
- banany dojrzałe 4 sztuki mniejsze lub 3 większe
- woda 50 ml
- masło orzechowe 3 łyżki
- siemię lniane świeżo zmielone 1 łyżka
- wanilia 1/2 łyżeczki
- jagody mrożone lub świeże ok. 4 łyżek

PRZYGOTOWANIE:
1. Banany rozgnieć widelcem i przełóż do garnka. Dodaj pozostałe składniki, zostawiając tylko jagody do późniejszego etapu i podgrzej delikatnie, aż powstanie masa. Odstaw do ostygnięcia.
2. W malakserze umieść składniki na spód ciasta i miksuj do powstania kruszonki.
3. Niedużą tortownicę (18-20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 kruszonki ułóż na spodzie tortownicy i dokładnie ugnieć palcami.
4. Przełóż masę, posyp jagodami, a następnie pokrusz pozostałą kruszonkę.
5. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz ok. 15-20 min.

SMACZNEGO 😉

Post Author: Gastromed