„Pacjenci onkologiczni coraz częściej zgłaszają się do mojego gabinetu, szukając pomocy w zakresie odpowiedniego odżywiania. Zagubieni w gąszczu sprzecznych informacji, nieustannie nakłaniani do radykalnych zmian i stosowaniu cudotwórczych suplementów. Dieta w chorobie jest bardzo ważna, nie ma do tego wątpliwości, ale musi być dostosowana do Pacjenta. Pacjenci nowotworowi to bardzo różnorodna grupa chorych - nie istnieje jeden uniwersalny model żywienia, który zda egzamin u wszystkich” — mówi dietetyk kliniczna Patrycja Łukanty.
Czynniki wpływające na sposób odżywiania:
1) Niezwiązane z chorobą:
- wiek
- tryb życia i stopień aktywności fizycznej
- choroby współistniejące
- preferencje smakowe
2) Związane z chorobą nowotworową:
- stan odżywienia
- typ nowotworu
- stopień zaawansowania choroby
- umiejscowienie guza
- zastosowane leczenie (operacja, chemioterapia, radioterapia)
- dolegliwości chorego (biegunki, zaparcia, brak apetytu, nudności)
- skutki uboczne terapii onkologicznej
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej > https://gastromed.pl/rejestracja-online/