Dieta w chorobie refluksowej

Odpowiednia dieta w chorobie refluksowej przełyku jest nieodłącznym elementem leczenia. Poprawia znacząco jakość życia, wspomaga farmakoterapię oraz ogranicza czynniki sprzyjające objawom choroby.

Praktyczne wskazówki dla osób cierpiących na chorobę refluksową przełyku.

– Nie przejadaj się! Jedz regularnie, ale mniejsze porcje.
Obfite posiłki rozciągają ściany żołądka, powodują zaburzenie pracy dolnego zwieracza przełyku i sprzyjają cofaniu się treści pokarmowej.

– Zadbaj o higienę posiłku! Nie jedz w pośpiechu.
Jedzeniu w pośpiechu towarzyszy zwykle połykanie powietrza wraz z pokarmem, co może prowadzić do wzrostu ciśnienia wewnątrzbrzusznego i skutkować częstszym występowaniem refluksu. Ważne jest dokładne gryzienie!

– Unikaj tłustych i smażonych potraw.
Tłuste pokarmy obniżają napięcie dolnego zwieracza przełyku, spowalniają opróżnianie żołądka i powodują nasilanie przykrych dolegliwości.

– Wyklucz z diety kwaśne i ostre pokarmy.
Kwaśne produkty podrażniają błonę śluzową przełyku i nasilają zgagę.

– Wybieraj potrawy lekkostrawne.
Warto jeść potrawy, które nie zalegają długo w żołądku i nie wymagają długiego trawienia. Zadbaj o właściwą obróbkę potraw: gotowanie, pieczenie bez tłuszczu, duszenie.

– Uważaj na czekoladę, kakao i słodycze.
Zaburzają pracę dolnego zwieracza przełyku i nasilą refluks.

– Wybieraj wodę niegazowaną, wyklucz napoje gazowane
Gaz zwiększa ciśnienie w żołądku. Pij niegazowaną wodę, która pomoże oczyścić przełyk, spłukując kwaśną treść żołądkową. Pij wodę między posiłkami, a nie do posiłku.

– Ogranicz lub wyeliminuj spożycie alkoholu.
Napoje alkoholowe upośledzają motorykę przełyku i nasilają objawy choroby.

– Zrezygnuj z palenia tytoniu.

– Pamiętaj o codziennej aktywności fizycznej.

Umiarkowana, regularna aktywność ruchowa wspomaga funkcje przepony oraz prawidłowej masy ciała (nadwaga i otyłość pogarsza jej przebieg). Unikaj jednak czynności związanych ze schylaniem się czy podnoszeniem ciężkich przedmiotów.

Post Author: Gastromed