Przepis - faszerowane bataty, mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczny, ZOZ Gastromed, Grupa Scanmed, zdjęcie potrawy

FASZEROWANE bataty – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania 😉

FASZEROWANE BATATY

SKŁADNIKI
- batat 1 szt.
- pieczarki 4-5 szt.
- cebula 1/2 szt.
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- awokado 1 szt.
- sok z połowy limonki
- pieprz i sól do smaku
- natka lub kolendra do posypania

PRZYGOTOWANIE
1. Batata dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
2. Smarujemy oliwą wierzch i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut, w temperaturze 200 stopni.
3. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Podduszamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy do smaku.
4. Gdy bataty upieką się wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy miąższ lekko widelcem, dodajemy do farszu, mieszamy.
5. Nakładamy do wydrążonych łódek z batatów.
6. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po upieczeniu dekorujemy guacamole i świeżą kolendrą lub natką.

Guacamole: wydrąż miąższ z awokado i rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki i sól. Wymieszaj wszystko na gładką masę.

Wartość energetyczna: 494 kcal
Białko ogółem: 8.52 g
Tłuszcz: 25.91 g
Węglowodany ogółem: 60.24 g
Błonnik pokarmowy: 9.70 g

SMACZNEGO 😉

Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link > https://gastromed.pl/rejestracja-online/

Post Author: Gastromed