Jaglanka z masłem orzechowym

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty.

JAGLANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM.

SKŁADNIKI:
– napój roślinny (1 szklanka); – kasza jaglana (30 g); – banan 1/2 sztuki (60 g); – borówki garść (30 g); – masło orzechowe (1 łyżka); – cynamon (1/2 łyżeczki).

PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę możesz zalać wodą na noc. Rano odcedź, przepłucz na sitku. 2. Zalej wodą lub mlekiem i gotuj do miękkości. 3. Dodaj cynamon i wymieszaj. 4. Jaglankę przełóż do miseczki, posyp borówkami, połóż pokrojonego banana i polej masłem orzechowym.

PORADY DIETETYCZKI:
1. Kupując cynamon, zwróć uwagę na jego odmianę. Cynamon cejloński charakteryzuje się lepszym aromatem i niższą zawartością szkodliwej kumaryny niż cynamon chiński.
2. Jeżeli jesteś na diecie bezmlecznej pamiętaj o źródle wapnia – wzbogać jaglankę tahini, sezamem.

SMACZNEGO 😉

Post Author: Gastromed