„Na pierwszą wizytę u dietetyka zarezerwuj sobie ok. 60 minut. Powinnaś/ powinieneś czuć się komfortowo i bezpiecznie. Wizyta może odbyć się stacjonarnie lub online. Czas, który razem poświęcimy jest ogromnie ważny. Wnikliwa analiza informacji, wyników badań i dzienniczka żywieniowego pozwoli ustalić strategię, według której będziemy pracować. Podczas pierwszej wizyty przeprowadzany jest dokładny wywiad żywieniowy i chorobowy natomosta nie zawsze pierwsza wizyta kończy się ułożeniem szczegółowego jadłospisu. Najważniejsza jest edukacja, dzięki której Pacjent powinien być bogatszy w wiedzę na temat sposobu żywienia odpowiedniego dla jego stanu zdrowia i sposobu życia. Dzięki edukacji żywieniowej Pacjent powinien poradzić sobie ze zmianą nawyków i wprowadzeniem podstawowych założeń zdrowego stylu życia” — mówi mgr Patrycja Łukanty.
Podczas wizyty stacjonarnej poddaje się analizie skład i masę ciała metodą bioimpedancji, która pozwala na ocenę:
- zawartości tkanki tłuszczowej;
- tłuszczu wisceralnego;
- masy mięśniowej;
- wody.
Wynik ten omówiony jest przez dietetyka klinicznego i będzie mógł być monitorowany przez kolejne wizyty.
W przypadku konsultacji online to Pacjent wykonuje pomiary: wzrost, masa ciała, obwody.
Podczas wizyty omawiane są:
- cele dietoterapii;
- zasady prowadzenia jadłospisu;
- dalsze postępowanie np. dodatkowe badania, wizyty u innych specjalistów.
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online > https://gastromed.pl/rejestracja-online/