Placuszki

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI Z CUKINII

SKŁADNIKI:
– cukinia (1 sztuka, ok. 400 g); – cebula czerwona (1 mała szt.); – ser mozzarella twardy (130 g); – jajka (2 szt.); – mąka ryżowa (2-3 łyżki); – sól (1 łyżeczka); – pieprz (1/2 łyżeczki).

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Delikatnie posól i odstaw na 20 min.
2. Następnie odciśnij z nadmiaru wody na sitku i przełóż do miski.
3. Dodaj startą mozzarellę, jajka i mąkę.
4. Dopraw do smaku.
Wersja pieczona:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż małe placki na papierze i piecz 15-20 minut.
3. Po połowie czasu przełóż placki na drugą stronę. Pieczemy do lekkiego zarumienienia.
Placuszki możesz podawać z sałatą z sosem winegret, sosem tazatzyki lub z sosem czosnkowym.

SMACZNEGO

Post Author: Gastromed

Dodaj komentarz