Przepis - bezglutenowy placek, Gastromed Lublin, Grupa Scanmed, zdjęcie potrawy

BEZGLUTENOWY placek marchewkowy – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty.

BEZGLUTENOWY PLACEK MARCHEWKOWY

SKŁADNIKI:
- jajka 2 szt.
- jogurt naturalny/ roślinny 3 łyżki
- marchewka 200 g
- płatki owsiane bezglutenowe 1 szkl.
- masło orzechowe 2 łyżki
- cynamon 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia bg 1 łyżeczka
- orzechy włoskie lub laskowe 30 g
- daktyle 4-5 szt.
- miód 1 łyżka
Polewa:
- serek naturalny śmietankowy 125 g
- miód 1 łyżka
- sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE
1. Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Marchewkę obierz. Płatki owsiane i marchew rozdrobnij osobno chwilę w malakserze lub rozdrabniaczu.
2. Odłóż łyżkę tartej marchewki do dekoracji. Daktyle pokrój drobno.
3. W misce wymieszaj jajka, dodaj jogurt, miód i masło orzechowe. Wszystkie składniki wymieszaj razem.
4. Dodaj rozdrobnione płatki, marchew oraz resztę składników. Całość wymieszaj.
5. Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj powierzchnię.
6. Piecz w temperaturze 180 stopni 20-25 min.
7. Składniki polewy zmiksuj. Posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj odłożoną marchewką.

SMACZNEGO 😉

Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna pracująca w ZOZ Gastromed, specjalizująca się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, w tym doboru produktów żywnościowych w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe) właściwa dieta sprzyja poprawie stanu ogólnego chorego, redukuje nasilenie objawów chorobowych, a w wypadku niektórych chorób, takich jak choroba trzewna (celiakia) czy stłuszczenie wątroby, stanowi podstawę leczenia.

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej: https://gastromed.pl/rejestracja-online/

Post Author: Gastromed