Przepis - barszcz ukraiński, mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczny, ZOZ Gastromed, Grupa Scanmed, zdjęcie przedstawiające potrawę

BARSZCZ ukraiński – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania 😉

Zupa to danie, które kojarzy nam się głównie z obiadem. Niestety w wielu domach często jest pomijana, ze względu na dłuższy czas przygotowania. Ja będę skutecznie Wam o niej przypominać, bo jest to sycący, rozgrzewający, ale i niezwykle zdrowy posiłek. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Barszcz ukraiński.

SKŁADNIKI:
- 3 buraki; - 2-3 marchewki; - 1 pietruszka; - kawałek selera; - 2-3 ziemniaki; - puszka białej fasoli; - 2 litry zimnej wody lub bulionu warzywnego; - sól i pieprz do smaku; - 1 cebula; - 2-3 ząbki czosnku; - 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego;
- 1 łyżka majeranku; - 1 łyżeczka słodkiej papryki; - 2 łyżki przecieru pomidorowego; - 2 liście laurowe; - 2-3 ziarenka ziela angielskiego; - kawałek kapusty białej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka wlej trochę oleju lub masła klarowanego. Buraki, marchew, pietruszkę, seler pokrój na kawałki. Kapustę poszatkuj. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i włóż na rozgrzany olej. Następnie wrzuć pozostałe warzywa i chwilę podduś.
3. Dodaj przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2-3 min. Całość zalej bulionem. Dodaj kapustę i sok z cytryny, żeby barszcz nie stracił koloru. 4. Przykryj i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj odsączoną fasolę, majeranek, sól i pieprz do smaku. 5. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany. Całość posyp świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

SMACZNEGO 😉

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online na konsultację w poradni > https://gastromed.pl/rejestracja-online/
#Gastromed #odchudzanie #dieta #barszcz

Post Author: Gastromed