Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania 😉
ZUPA KREM
Bogactwo beta-karotenu
SKŁADNIKI/ 4 porcje
- batat 340 g
- bulino warzywny 1,5 l
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- por 50 g
- seler naciowy 50 g
- soczewica czerwona 200 g
- posiekana natka pietruszki 2 łyżki
- przyprawy: imbir, papryka słodka, papryka wędzona, kurkuma, pieprz, sól do smaku
- pestki dyni 30 g
PRZYGOTOWANIE
1. Soczewicę dokładnie płuczemy, aż przestanie się pienić.
2. Pora, seler i czosnek kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oleju.
3. Dodajemy przyprawy.
4. Batata kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw i podsmażamy 5 minut.
5. Dodajemy odsączoną soczewicę, podsmażamy ok 2-3 minut.
6. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
7. Po ugotowaniu blendujemy.
8. Posypujemy natką pietruszki i ulubionymi ziarnami.
1 porcja
Wartość energetyczna: 464 kcal
Białko ogółem: 22 g
Tłuszcz: 20 g
Węglowodany ogółem: 47 g
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link > https://gastromed.pl/rejestracja-online/