Dieta, zdrowe odżywianie, odchudzanie to tematy bardzo często poruszane w programach telewizyjnych, na portalach społecznościowy i w poradnikach. Warto się jednak zastanowić, czy wszystkie informacje są wiarygodne, czy osoby, które je przekazują są odpowiednio przygotowane merytorycznie i praktycznie. Szukając wiedzy o zdrowym stylu życia można często trafić na skrajne zalecenia, fragmenty informacji bez pokrycia w dowodach naukowych i wizje „złotych gór” za sprawą restrykcyjnych diet, drogich suplementów lub „produktów cud”.
W kwestiach wsparcia żywieniowego najlepiej skorzystać z rad dietetyka klinicznego, czyli osoby, która jest wyedukowana w tym zakresie. Dobry dietetyk to nie tylko osoba, która posiada dyplom ukończenia studiów wyższych, ale osoba, która słucha Pacjenta, umie na podstawie wyników badań, objawów i chorób towarzyszących stworzyć strategię, według której Pacjent będzie umiał rozwiązać swój problem.
Warto udać się do dietetyka jeżeli:
- chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe, a nie wiesz od czego zacząć
- masz problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (niedożywienie, nadwaga, otyłość)
- jesz mało, a „tyjesz z powietrza”
- jesteś ciągle zmęczona/y, nie masz na nic siły
- potrzebujesz wsparcia w chorobie nowotworowej, schorzeniach układu pokarmowego (refluks, zgaga, stany zapalne jelit i żołądka), chorobach autoimmunologicznych (Hashimoto, RZS, choroby jelit), chorobach metabolicznych (insulinooporność, hipercholesterolemia).
Podstawą sukcesu jest Twoja decyzja i chęć pracy w kierunku zmiany.
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.