Przepis - komosa z warzywami, mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczny, ZOZ Gastromed, Grupa Scanmed, zdjęcie potrawy

KOMOSA z warzywami – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania 😉

AROMATYCZNA KOMOSA Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:
- komosa ryżowa 50 g;
- marchew 1 szt.;
- cebula 30 g;
- cukinia 100 g;
- pomidory suszone w oleju 4 szt.;
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka;
- słonecznik, pestki 15 g;
- kiełki brokułu lub rzodkiewki/ natka pietruszki do posypania;
- przyprawy wg uznania: kurkuma, papryka słodka, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ugotuj komosę wg przepisu na opakowaniu i dopraw przyprawami.
2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż pokrojoną cebulę.
3. Dodaj startą marchewkę, pokrojoną cukinię i suszone pomidory.
4. Podduś wszystko przez chwilę i dodaj komosę oraz pestki słonecznika.
5. Wymieszaj i posyp kiełkami lub natką.

Wartość odżywcza:
E: 399 kcal
B: 14,50 g
W: 50,12 g
T: 17,50 g

SMACZNEGO 😉

Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej > https://gastromed.pl/rejestracja-online/

Post Author: Gastromed