Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania.
KREM Z CUKINII
SKŁADNIKI/ 4-6 porcji
- cukinia 700 g (1 szt. średniej wielkości)
- cebula 1 szt.
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- bulion warzywny 900 ml
- ser feta 20 g na porcję
- sól i pieprz do smaku
- czarnuszka do podania
PRZYGOTOWANIE
1. Cebulę pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę.
2. W garnku podgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i podsmaż na złoto, pod koniec dodaj czosnek.
3. Cukinię pokrój w mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Delikatnie podduś.
4. Dodaj przyprawy i zalej bulionem. Gotuj do miękkości cukinii.
5. Zdejmij z ognia i zblenduj na gładko.
6. Podawaj z pokruszonym serem feta, koperkiem i czarnuszką.
SMACZNEGO 😉
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna pracująca w ZOZ Gastromed, specjalizująca się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, w tym doboru produktów żywnościowych w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe) właściwa dieta sprzyja poprawie stanu ogólnego chorego, redukuje nasilenie objawów chorobowych, a w wypadku niektórych chorób, takich jak choroba trzewna (celiakia) czy stłuszczeniowa choroba wątroby, stanowi podstawę leczenia.
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej: https://gastromed.pl/rejestracja-online/