Przepis - krem z dyni, Gastromed Lublin, Grupa Scanmed, zdjęcie potrawy

KREM z dyni – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania.

KREM Z DYNI

SKŁADNIKI/ 4-6 porcji
- dynia hokkaido upieczona ze skórką 1,1 kg (1 szt. średniej wielkości)
- czosnek 2 ząbki
- pomidor 1 szt.
- czerwona papryka 1 szt.
- cebula 1 szt.
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- bulion warzywny lub woda 4 szklanki
- imbir 1 cm świeżego lub 1/2 łyżeczki w proszku
- cynamon 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Dynię pokrój na mniejsze kawałki.
3. Paprykę oczyść z pestek, pokrój na kawałki.
4. Pomidora i cebulę przekrój na pół.
5. Ułóż wszystkie warzywa na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
6. Posmaruj delikatnie oliwą, możesz położyć kilka gałązek świeżego rozmarynu. Piecz do miękkości.
7. Wystudź i pokrój na mniejsze kawałki.
8. Rozgrzej duży garnek z oliwą, podsmaż przyprawy, aż wszystkie aromaty się uwolnią.
9. Dodaj pokrojone warzywa i bulion. Zagotuj ok. 10 min.
10. Zdejmij zupę z ognia. Zblenduj na gładki krem.
11. Dopraw do smaku. Podawaj z grzankami, ugotowaną czarną soczewicą lub ulubionymi pestkami.

*Skórka dyni Hokkaido jest jadalna.
*Przyprawy i ilość bulionu dostosuj do swoich preferencji smakowych.

SMACZNEGO 😉

Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna pracująca w ZOZ Gastromed, specjalizująca się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, w tym doboru produktów żywnościowych w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe) - właściwa dieta sprzyja poprawie stanu ogólnego chorego, redukuje nasilenie objawów chorobowych, a w wypadku niektórych chorób, takich jak choroba trzewna (celiakia) czy stłuszczeniowa choroba wątroby, stanowi podstawę leczenia.

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej: https://gastromed.pl/rejestracja-online/

Post Author: Gastromed