Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania.
MAKARON Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
2 porcje
SKŁADNIKI:
- makaron pełnoziarnisty lub ze strączków (100 g); - pomidor (2-3 sztuki); - oliwa z oliwek (3 łyżki); - czosnek (2 ząbki); - parmezan (4 łyżki); - świeża bazylia (2 garści); sól i pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ugotuj makaron al dente (ok. 7 min).
2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojony na plastry czosnek. Gdy lekko się zarumieni dodaj obrane ze skórki, pokrojone pomidory.
3. Podduś i na koniec delikatnie rozgnieć, żeby powstał sos. Dopraw solą i pieprzem.
4. Odcedzony makaron dodaj na patelnię do sosu.
5. Następnie posyp serem i świeżą bazylią.
6. Wymieszaj wszystko razem i podaj.
1 porcja zawiera:
E: 466 kcal
B: 20 g
T: 23 g
W: 40 g
SMACZNEGO 😉
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej > https://gastromed.pl/rejestracja-online/