Przepis - makaron z krewetkami i pietruszką, Gastromed Lublin Grupa Scanmed, zdjęcie potrawy

MAKARON z krewetkami – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania 😉

MAKARON Z KREWETKAMI I NATKĄ PIETRUSZKI

SKŁADNIKI/ dwie porcje
- krewetki mrożone 200 g
- makaron bezglutenowy/ pełnoziarnisty 100 g
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- czosnek 2-3 ząbki
- pomidorki koktajlowe 6 sztuk
- posiekana natka pietruszki 2 łyżki
- pomidory suszone 2-3 sztuki

PRZYGOTOWANIE
1. Krewetki rozmrozić, oczyścić, opłukać i osuszyć.
2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
3. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, poddusić pokrojony drobno czosnek oraz suszone pomidory.
4. Dodać krewetki i smażyć ok. 1 minutę, co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
5. Dodać natkę pietruszki i pomidorki pokrojone na ćwiartki. Wymieszać i dusić ok. 1 minutę.
6. Odcedzony makaron dodać do krewetek i wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku.

1 porcja
Wartość energetyczna: 348 kcal
Białko ogółem: 24.39 g
Tłuszcz: 7.79 g
Węglowodany ogółem: 46.34 g
Błonnik pokarmowy: 3.42 g

SMACZNEGO 😉

Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link > https://gastromed.pl/rejestracja-online/

Post Author: Gastromed