Przepis - makaron, mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczny, ZOZ Gastromed, Grupa Scanmed, zdjęcie potrawy

Przepis – makaron

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania.

MAKARON Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI.

SKŁADNIKI:
- filet z kurczaka (200 g) lub tofu wędzone w wersji wege; - makaron (200 g); - szpinak (200 g); - mleczko kokosowe/ śmietanka (100 ml); - suszone pomidory (5-6 szt.); - czosnek (2 ząbki); - oliwa z oliwek (2 łyżki).
Przyprawy: curry, słodka papryka, bazylia, oregano.

PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. 2. W międzyczasie umyj i osusz szpinak. 3. Pierś z kurczaka pokrój w kosteczkę, przypraw i podsmaż na oliwie z oliwek. 4. Dodaj pokrojone suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. 5. Następnie dodaj szpinak i smaż aż zwiędnie. Dodaj mleczko kokosowe i chwilkę jeszcze pogotuj. 6. Na talerz wyłóż makaron i polej sosem.

SMACZNEGO 😉

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online na konsultację w poradni > https://gastromed.pl/schudnij-z-nami-rejestracja/. Tutaj znajdziesz link do rejestracji ogólnej online > https://gastromed.pl/rejestracja-online/

Post Author: Gastromed