Przepis - SAŁATKA ze szpinakiem i truskawkami, Gastromed Lublin, Grupa Scanmed, zdjęcie potrawy

SAŁATKA ze szpinakiem i truskawkami

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania 😉

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI/ 1 porcja
- szpinak 2 garście
- ser feta 50 g
- truskawki 5 szt.
- suszone pomidory 2-3 szt.
- płatki migdałów 15 g
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- ocet balsamiczny 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE
1. Szpinak umyć, osuszyć i wyłożyć na talerz.
2. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na ćwiartki.
3. Suszone pomidory pokroić drobno. Położyć na szpinaku.
4. Ser feta pokroić lub pokruszyć.
5. Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni. Posypać sałatkę.
6. Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym. Można doprawić pieprzem.

SMACZNEGO 😉

Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna pracująca w ZOZ Gastromed, specjalizująca się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, w tym doboru produktów żywnościowych w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe). Udowodniono, że właściwa dieta sprzyja poprawie stanu ogólnego chorego, redukuje nasilenie objawów chorobowych a w wypadku niektórych chorób jak choroba trzewna (celiakia) czy stłuszczeniowa choroba wątroby stanowi podstawę leczenia.

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej: https://gastromed.pl/rejestracja-online/

Post Author: Gastromed