Szarlotkowe muffinki

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty.

Szarlotkowe muffinki 🙂

SKŁADNIKI:
– 250 g jabłek;
– 100 g roztopionego masła lub oleju roślinnego;
– 125 ml mleka/ napoju roślinnego;
– 2 jajka;
– 250 g maki orkiszowej jasnej;
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
– 50 g ksylitolu;
– 1 łyżeczka cynamonu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłko pokrój w drobna kosteczkę. Wymieszaj z cynamonem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę na MUFFINY wyłóż 9 papilotkami;
2. Do miski wlej olej dodaj mleko i jajka, wymieszaj np. rózgą 🙂
3. W drugiej misce wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i ksylitolem;
4. Wlej składniki z pierwszej miski i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Pod koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj;
5. Nałóż równe porcje ciasta do muffinek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.

SMACZNEGO 😉

Post Author: Gastromed