Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty.
Koktajl to łatwy i prosty posiłek, ale również genialna "bomba witaminowa" w naturalnej postaci. Przygotowanie trwa krótko, a dobrze skomponowany koktajl zdecydowanie syci na dłużej.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- jabłko - 1 sztuka (120 g); - banan - 1 sztuka (100 g); - napój migdałowy - 1 szklanka (250 ml); - daktyl - 1 sztuka; - sezam - 2 łyżki (20 g); - siemię lniane - 1 łyżka (10 g).
PRZYGOTOWANIE:
1. Owoce umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. 2. Owoce, daktyla, nasiona sezamu i siemienia lnianego umieść w blenderze. 3. Zalej całość napojem roślinnym. 4. Blenduj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiego smoothie.
RADY:
- napój migdałowy możesz zamienić na dowolny napój roślinny lub mleko krowie;
- wybieraj banany zielonkawe - są lepsze dla osób z insulinoopornością i dla odchudzających się. Mocno dojrzałe będą bardziej korzystne dla tych, którzy muszą stosować dietę lekkostrawną, oraz po treningu;
Jeżeli chcesz prawidłowo skomponować koktajl pamiętaj o:
- dobrym zbilansowaniu - dodając źródło białka, tłuszczu i węglowodanów. Białko i tłuszcz wpłynął na poziom sytości;
- gęstości (gęstsza konsystencja bardziej Cię nasyci);
- objętości koktajlu (jeśli zastępujemy nim posiłek niech ma 300-500 ml).
SMACZNEGO 😉
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online na konsultację w poradni > https://gastromed.pl/schudnij-z-nami-rejestracja/.