Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty.
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I SOCZEWICY.
SKŁADNIKI:
– soczewica czerwona (200 g); – kasza jaglana (100 g); – cebula (1/2 szt.); – marchew (2 szt.); – czosnek (2 ząbki); – suszone pomidory (5 szt.); – jajka kurze (2 szt.); – suszona żurawina (30 g); – skrobia lub mąka ziemniaczana (1 łyżka); – oliwa z oliwek (2 łyżki); – przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, curry, cząber do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą, następnie przelać wrzątkiem, żeby nie była gorzka, ugotować do miękkości. 2. Soczewicę wypłukać pod zimną wodą do momentu, aż przestanie się pienić. Następnie ugotować w osolonej wodzie, aż zmięknie i wchłonie całą wodę. 3. Odcedzić dobrze na sitku. 4. Warzywa umyć i pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę, czosnek i suszone pomidory pokroić na drobno. 5. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć warzywa (marchew, cebula, czosnek). 6. Dodać po 2-3 minutach wszystkie przyprawy. Jeszcze chwilę podsmażyć i zdjąć z ognia. Zblendować kaszę, soczewicę i ostudzone warzywa. 7. Następnie dodać jajka, skrobię ziemniaczaną, pokrojone wcześniej pomidory i żurawinę. Delikatnie wymieszać. Możesz dodać natkę pietruszki lub koperek. 8. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać całą masę i piec ok. godziny w 170 stopniach*. Wystudź pasztet, przechowuj w lodówce.
*Kontroluj stopień wypieczenia, w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
SMACZNEGO 😉
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji ogólnej online > https://gastromed.pl/rejestracja-online/