Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty.
SPAGHETTI W WERSJI WEGE (Z TOFU), 2 porcje.
SKŁADNIKI:
– makaron spaghetti pełnoziarnisty (100g ); – tofu (180 g) – cebula (1/2 szt.); – marchew (1 sztuka); – czosnek (2 ząbki); – oliwa z oliwek (2 łyżki); – passata pomidorowa (500 ml); przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, bazylia suszona, oregano, świeża bazylia do posypania; – płatki drożdżowe lub parmezan do posypania, opcjonalnie sos sojowy.
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron ugotuj al dente. 2. Na patelni rozgrzej oliwę. 3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, delikatnie podsmaż na patelni. 4. Dodaj startą drobno marchewkę. Podsmaż. 5. Tofu odciśnij z nadmiaru wody, pokrusz drobno na patelnię. Podsmaż całość, aż tofu się zarumieni. 6. Następnie dodaj passatę, dopraw do smaku i gotuj całość, aż sos się zredukuje. Możesz doprawić sosem sojowym. 7. Całość wymieszaj z ugotowanym makaronem.
Podawaj ze świeżą bazylią i parmezanem (lub płatkami drożdżowymi).
SMACZNEGO 😉
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online na konsultację w poradni > https://gastromed.pl/rejestracja-online/