Bezglutenowe placuszki, przepis, Gastromed, Scanmed, Patrycja Łukanty, zdjęcie potrawy

BEZGLUTENOWE placuszki – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania 😉

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI Z CUKINII

SKŁADNIKI:
- cukinia (1 sztuka, ok. 400 g); - cebula czerwona (1 mała szt.); - ser mozzarella twardy (130 g); - jajka (2 szt.); - mąka ryżowa (2-3 łyżki); - sól (1 łyżeczka); - pieprz (1/2 łyżeczki).

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Delikatnie posól i odstaw na 20 min.
2. Następnie odciśnij z nadmiaru wody na sitku i przełóż do miski.
3. Dodaj startą mozzarellę, jajka i mąkę.
4. Dopraw do smaku.
Wersja pieczona:
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż małe placki na papierze i piecz 15-20 minut.
3. Po połowie czasu przełóż placki na drugą stronę. Pieczemy do lekkiego zarumienienia.

Placuszki możesz podawać z sałatą z sosem winegret, tzatzikami lub z sosem czosnkowym.

1 porcja zawiera:
E: 315 kcal
B: 21 g
T: 16 g
W: 21 g

SMACZNEGO 😉

Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online > https://gastromed.pl/rejestracja-online/

Post Author: Gastromed