Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania 😉
WEGETARIAŃSKIE LECZO DO SŁOIKÓW
SKŁADNIKI na 5 litrowych słoików:
- 3 średnie cukinie;
- 8 dużych papryk czerwonych;
- 5-6 pomidorów;
- 4-5 ząbków czosnku;
- 5 łyżek oliwy z oliwek;
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
1. Paprykę kroimy w kostkę.
2. Cukinię pozbawiamy pestek i kroimy w dużą kostkę.
3. Czosnek kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelnię.
4. Delikatnie podsmażamy, dodajemy paprykę. Podsmażamy, aż zmięknie.
5. Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy w kostkę. Wkładamy je do garnka i gotujemy aż zmiękną. Następnie blendujemy.
6. Na patelnię z papryką wkładamy cukinię i podsmażamy.
7. Całość przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
8. Gorące leczo wlewamy do słoików. Szybko i mocno zakręcamy. Ustawiamy na zakrętce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie odwracamy, przechowujemy w chłodnej spiżarni lub piwnicy.
Leczo stanowi doskonałą bazę na zimę do wielu potraw: dań z makaronem, ryżem czy do mięsa.
SMACZNEGO 😉
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna przyjmująca w ZOZ Gastromed specjalizuje się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, doboru produktów w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe), które likwidują stany zapalne i usprawniają metabolizm oraz optymalizują funkcje układu odpornościowego.
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej > https://gastromed.pl/rejestracja-online/