Przepis - falafele, mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczny, ZOZ Gastromed, Grupa Scanmed, zdjęcie potrawy

FALAFELE – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania.

FALAFELE
2-3 porcje

SKŁADNIKI:
– ciecierzyca (1 szklanka); – cukinia (ok.150 g); – cebula (1/2 szt.); – sok z cytryny (2-3 łyżki); – czosnek (2 ząbki); – sól, pieprz do smaku; – kmin rzymski(1 łyżeczka); – papryka wędzona (1 łyżeczka); – kolendra mielona (1 łyżeczka); – mąka z ciecierzycy (2 łyżki) lub każda inna; – natka pietruszki; – olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciecierzycę namocz w sporej ilości wody i odstaw na noc. 2. Po minimum 12 h moczenia przepłucz i przełóż ciecierzycę do blendera. 3. Dodaj wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek, stratą i odsączoną cukinię, mąkę i zblenduj całość. 4. Ciasto powinno się kleić. Pod koniec dodaj świeżą natkę lub kolendrę i wszystko wymieszaj. 5. Na patelni rozgrzej olej do ok. 160 stopni. 6. Uformuj małe kuleczki (np. wielkości orzecha włoskiego) i wrzucaj na rozgrzany olej. 7. Smaż ok. 2-3 minut z każdej strony. 8. Wyjmij na papierowy ręcznik i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj z surówkami, sosem tahini lub innymi dodatkami.

SMACZNEGO 😉

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji ogólnej online > https://gastromed.pl/rejestracja-online/
#Gastromed #przepis #falafele

Post Author: Gastromed