dietetyczka Patrycja Łukanty, dietetyk Lublin, gastromed.pl, zdjęcie talerza z pierożkami

PIEROŻKI z czerwoną soczewicą – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania 😉

SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE:
- 300 g maki orkiszowej jasnej 500; - 200 g bardzo ciepłej wody; - szczypta soli; - 25 g masła.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 szklanka soczewicy (należy ją dokładnie wypłukać); - 1 cebula; - 1-2 łyżki masła klarowanego; - pieprz, sól, kurkuma, czerwona papryka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Soczewicę ugotuj i odcedź na sitku. Na patelni zeszklij cebulkę drobno pokrojoną. Dodaj do przestudzonej soczewicy i wszystko zmiksuj. Dopraw do smaku. 2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Do gorącej wody włóż masło i rozpuść, stopniowo wlewaj do mąki, mieszając wszystko łyżką. 3. Połącz składniki i wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę. 4. Wygniataj ciasto rękami przez około 7-8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. 5. Włóż do miseczki i przykryj wilgotną ściereczką, odstaw na 15 minut. 6. Ciasto cienko rozwałkuj (2-3 mm) i wytnij z niego krążki szklanką.
Na każdy krążek nałóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi ciasta. 7. W dużym garnku zagotuj wodę. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody i gotuj 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Podawaj z tymiankiem i olejem tłoczonym na zimno.

SMACZNEGO 😉

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online > https://gastromed.pl/rejestracja-online/
#Gastromed #odchudzanie #dieta #pierożki

Post Author: Gastromed