Przepis - racuchy, mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczny, ZOZ Gastromed, Grupa Scanmed, zdjęcie potrawy

RACUCHY – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania.

RACUCHY Z JABŁKIEM

SKŁADNIKI:
– 2 jabłka; – szklanka kefiru; – 1 jajko; – 1 szklanka mąki orkiszowej; – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; – 1 łyżeczka ksylitolu/ cukru waniliowego; – 1 łyżeczka cynamonu; – do smażenia: olej rzepakowy/ masło klarowane.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wlej kefir, dodaj jajko i wymieszaj. 2. Następnie dodaj mąkę, cukier, sodę, cynamon i szczyptę soli. 3. Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do budyniu. 4. W razie konieczności dodaj więcej mąki. 5. Pokrój na drobne kawałki jabłka i dodaj do całości. 6. Wykładaj ciasto na rozgrzany tłuszcz łyżką. 7. Smaż z obu stron do zarumienienia.

SMACZNEGO 😉

Post Author: Gastromed