SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, BURAKAMI I ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI:
- burak (1 szt.); - rukola/ mix sałat (2 garści); - ser feta/ ser kozi (20 g); - komosa ryżowa (40 g); - suszona żurawina (10 g); - płatki migdałów (1 łyżka); - tahini (1 łyżka); - cynamon (1 łyżeczka); - syrop klonowy (1 łyżeczka).
PRZYGOTOWANIE:
1. Buraka upiecz w całości w piekarniku.* Komosę ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź i ostudź.
2. W misce ułóż umytą rukolę i buraka pokrojonego w plastry.
3. Następnie dodaj komosę i suszoną żurawinę.** Na wierzch posyp rozdrobnioną fetą.
4. W międzyczasie przygotuj sos: tahini, cynamon i syrop klonowy wymieszaj razem. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.
5. Całość polej sosem, posyp płatkami migdałów i wymieszaj.
Porady dietetyka:
* Możesz upiec większą ilość buraków jednorazowo i wykorzystać do różnych dań. Przechowuj nieobranego ze skórki w lodówce.
** W sezonie letnim możesz wykorzystać świeże owoce jagodowe: borówkę, jagodę kamczacką lub maliny.
1 porcja zawiera:
E: 516 kcal
B: 18 g
T: 24 g
W: 70 g