Sałatka z komosą ryżową, burakami i żurawiną, Gastromed Lublin

SAŁATKA z komosą ryżową, burakami i żurawiną

SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, BURAKAMI I ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI:
– burak (1 szt.); – rukola/ mix sałat (2 garści); – ser feta/ ser kozi (20 g); – komosa ryżowa (40 g); – suszona żurawina (10 g); – płatki migdałów (1 łyżka); – tahini (1 łyżka); – cynamon (1 łyżeczka); – syrop klonowy (1 łyżeczka).

PRZYGOTOWANIE:
1. Buraka upiecz w całości w piekarniku.* Komosę ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odcedź i ostudź.
2. W misce ułóż umytą rukolę i buraka pokrojonego w plastry.
3. Następnie dodaj komosę i suszoną żurawinę.** Na wierzch posyp rozdrobnioną fetą.
4. W międzyczasie przygotuj sos: tahini, cynamon i syrop klonowy wymieszaj razem. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody.
5. Całość polej sosem, posyp płatkami migdałów i wymieszaj.

Porady dietetyka:
* Możesz upiec większą ilość buraków jednorazowo i wykorzystać do różnych dań. Przechowuj nieobranego ze skórki w lodówce.
** W sezonie letnim możesz wykorzystać świeże owoce jagodowe: borówkę, jagodę kamczacką lub maliny.

1 porcja zawiera:
E: 516 kcal
B: 18 g
T: 24 g
W: 70 g

Post Author: Gastromed