Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty. Zachęcamy do wypróbowania.
TARTA Z BROKUŁEM I INDYKIEM
SKŁADNIKI/ spód tarty:
- mąka orkiszoawa/ pszennna pełnoziarnista 250 g
- małso 150 g
- jajko 1 szt.
- zimna woda 2 łyżki
- sół 1 łyżeczka
SKŁADNIKI/ nadzienie:
- cebula 1/2 szt.
- mleczko kokosowe lub śmietanka 200 ml
- jajka 2 szt.
- masło klarowane 1 łyżeczka
- brokuł 200 g
- pierś z indyka 200 g
- ser grana padano 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
1. Do mąki dodaj pokrojone, zimne masło i sól.
2. Rozcieraj palcami aż powstanie drobna kruszonka i składniki zaczną się łączyć.
3. Dodaj jajko i połącz wszystkie składniki w kulę.
4. Owiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyłóż na dno i boki formy (np. 25 cm średnicy).
5. Wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez 15 minut, następnie zdejmij folię i piecz 13 minut na lekko złoty kolor.
6. Cebulkę, indyka lekko obsmaż na maśle.
7. Przypraw solą i pieprzem, a brokuła ugotuj al dente.
8. Mleczko zmiksuj z jajkami i serem. Dopraw do smaku.
9. Dodaj brokuł, indyka i wymieszaj, a następnie delikatnie, stopniowo, wylej na upieczony spód.
10. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach, do ścięcia masy.
SMACZNEGO 😉
Mgr Patrycja Łukanty, dietetyk kliniczna pracująca w ZOZ Gastromed, specjalizująca się w edukacji Pacjenta w zakresie żywienia, w tym doboru produktów żywnościowych w konkretnych jednostkach chorobowych, dietach eliminacyjnych (celiakia, alergie pokarmowe, nietolerancje pokarmowe) - właściwa dieta sprzyja poprawie stanu ogólnego chorego, redukuje nasilenie objawów chorobowych, a w wypadku niektórych chorób, takich jak choroba trzewna (celiakia) czy stłuszczeniowa choroba wątroby, stanowi podstawę leczenia.
UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online. Tutaj znajdziesz link do rejestracji internetowej: https://gastromed.pl/rejestracja-online/