placuszki na maślance, Gastromed

Placuszki na maślance

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty.

PLACUSZKI NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI:
– mąka orkiszowa (350 g); – jajka (2 szt.); – maślanka (400 ml); – ekstrakt z wanilii (kilka kropel); – proszek do pieczenia (1 łyżeczka); – szczypta soli; – odrobina oleju rzepakowego; – owoce i jogurt (do podania).

PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, maślankę, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia i szczyptę soli. 2. Zmiksuj na gładką masę. 3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. 4. Nakładaj porcję ciasta, smaż na średnim ogniu. Obróć placki na drugą stronę i smaż do zarumienienia. 5. Gotowe placki podawaj z jogurtem i świeżymi owocami.

SMACZNEGO 😉

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online na konsultację w poradni > https://gastromed.pl/schudnij-z-nami-rejestracja/

Post Author: Gastromed

Dodaj komentarz