placuszki na maślance, Gastromed

PLACUSZKI na maślance – przepis

Przepis naszej dietetyczki, mgr Patrycji Łukanty.

PLACUSZKI NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI:
- mąka orkiszowa (350 g); - jajka (2 szt.); - maślanka (400 ml); - ekstrakt z wanilii (kilka kropel); - proszek do pieczenia (1 łyżeczka); - szczypta soli; - odrobina oleju rzepakowego; - owoce i jogurt (do podania).

PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, maślankę, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia i szczyptę soli. 2. Zmiksuj na gładką masę. 3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. 4. Nakładaj porcję ciasta, smaż na średnim ogniu. Obróć placki na drugą stronę i smaż do zarumienienia. 5. Gotowe placki podawaj z jogurtem i świeżymi owocami.

SMACZNEGO 😉

UMÓW WIZYTĘ w Gastromedzie, zapraszamy do rejestracji online na konsultację w poradni > https://gastromed.pl/schudnij-z-nami-rejestracja/

Post Author: Gastromed